Dovadi

None of us is as smart as all of us.

VMware

Het is me eindelijk gelukt om langer dan een week Windows niet te gebruiken op een pc. Nu ik als ontwikkelaar volledig opensource tools gebruik vind ik linux toch een fijner platform dan Windows. Het sluit beter aan op de Mac OS X, met name bij het gebruik van de commandline, waardoor ik makkelijker tussen machines kan wisselen.


Uiteindelijk heb ik dankzij VMware echt de overstap gemaakt. VMware server is gratis ter beschikking voor zowel linux als windows. Ik ben op windows begonnen met het bouwen van linux virtual machines op een vorige opdracht. Deze heb ik als een soort virtual appliance ingericht met Trac/Subversion en een ontwikkeldatabase om een soort instant ontwikkelstraat te creeeren.


Scheelt enorm veel tijd bij de opstart van een project, omdat je al zonder (server) hardware van start kan gaan. Niet meer drie weken wachten totdat de beheersorganisatie de hardware voor je project besteld heeft. Je draait de virtual machine eerst op je desktop en tegen de tijd dat de hardware geleverd is, kopieer je de image naar de nieuwe machine. Als eindgebruiker merk je niet eens dat de server een virtual machine is. VMware draait immers gewoon als een service of daemon op de machine.


Ik heb in elk geval goed kunnen experimenteren met linux op deze manier. Het is namelijk niet erg om dingen te verknallen, omdat het vrij makkelijk is om je veranderingen terug te draaien. Hmm, agile systeembeheer?


Ik heb het inmiddels omgedraaid en gebruik linux als host en windows indien nodig als virtual machine. Dit werkt minder prettig, omdat je windows toch via de ‘zware’ gui moet gebruiken i.p.v. een SSH sessie. Dan merk je wel dat een virtual machine trager is. Waarschijnlijk is de niet gratis VMware workstation hier beter voor geschikt. Ik heb gelukkig nauwelijks naar windows hoeven terug te grijpen.


De ‘instant’ trac/subversion virtual appliance heb ik intussen hergebruikt voor ons iDEAL projectje.
Ik probeer nog een RoR virtual appliance te maken met Rails, Apache of Lighttp en MySQL al goed ingericht. Dan heb je een soort locomotive, maar dan voor windows en linux.